­ DERME İLKÖĞRETİM OKULU KAPISI | Kültür Portalı

DERME İLKÖĞRETİM OKULU KAPISI - Malatya

Adı DERME İLKÖĞRETİM OKULU KAPISI
Mah. Köy - Mevkii Cevheriye
Adres Battalgazi
Pafta L40-B4
Vakfiye
Genel Tanım 1907 yılında yapılan Derme İlkokulu’nun kuzey yönünde bahçe duvarı arasında yer alan kapı tamamen kesme taşlardan yapılmıştır. Kapının yanları burç şeklinde dışa doğru taşmış, üzeri de örülerek yapılmış, kapı açıklığında sonradan yapılmış ahşap bir kapı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 4,50 x 4 m. ölçülerinde olan kapı tamamen kesme taşlardan yapılmıştır. İç tarafta 2,10 x 3,5 m. ölçülerinde kapı açıklığı bulunmaktadır. Kapının yanları burç şeklinde dışa doğru taşmıştır. Kapı açıklığının iç yan duvarları kapının üst tarafına doğru sütun başı şeklinde çıkıntılar yapılarak stalaktitlerle süslenmiştir. Kapı açıklığının üzeri ise kemerle örtülmüştür. Kemerin üst kısmında bordür halinde süsleme yapılmış, kemerin üzeri ise tonuzumsu bir şekilde kapatılmıştır. Kapı açıklığında 2 x 2,20 m. ölçülerinde sonradan yapılmış ahşap bir kapı bulunmaktadır