­ KONUT - 15 | Kültür Portalı

KONUT - 15 - Manisa

Mah. Köy - Mevkii Karaoğlanlı Beldesi- Atatürk Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - Bozköy Sokak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Yapım Tarihi 19-20.YY
Vakfiye -
Genel Tanım Belde merkezinde yer alan ve konut olarak kullanılan yapı dikdörtgen planlı, kâgir bir binadır. Zemin ve bodrum kattan oluşmaktadır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır.
Yapılan Onarımlar Onarım yoktur. Az sayıda muhdes ek ve malzeme kullanımı vardır
Ayrıntılı Tanımı Beldedeki Rum mimarisinin önemli örneklerinden biridir. Özgünlüğünü önemli ölçüde korumaktadır. 19. yy sonu-20. yy başı sivil mimari özelliğini taşımakta ve döneminin yaşam stilini yansıtmaktadır. Girişi direkt olarak sokaktan olan yapı yüksek bir bodrum ve birinci kattan oluşmaktadır. Kareye yakın planlı yapıya, içeri çekilmiş, dört basamaklı, çift kanatlı bir kapıdan giriş sağlanır. Ana girişle ulaşılan sofaya yanda iki oda karşıda ise mutfak açılır. Sofanın diğer yan duvarında ise avluya açılan bir kapı yer alır. Bu duvarın avluya bakan yüzünde ise çeşme yer alır. Ana cephede, iki adet, uzunlamasına dikdörtgen, ahşap silmeleri olan kepenkli pencereler yer alır. Cephede ayrıca bodrum kata girişi sağlayan, yol seviyesinin altında kalan, çift kanatlı, demir bir kapı ve küçük bir bodrum penceresi yer alır. Girişin iki yan duvarında kabartma motifler yer almaktadır ve tavanı ahşap çıta kaplamalıdır. Yapının avluya bakan cephesinde de ön cephedekilere benzer pencereler vardır. Saçak altında tek kademe bir silme görülür.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 28.04.2011/6891