­ MURADİYE MEDRESE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

MURADİYE MEDRESE ÇEŞMESİ - Manisa

Mah. Köy - Mevkii SARUHAN BEY MAHALLESİ
Adres SARUHAN BEY MAHALLESİ MURAT CADDESİ NO:87 MANİSA /MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yapım Tarihi 16. YY
Vakfiye
Genel Tanım Muradiye Külliyesi'nin cami ile medrese arasındaki dış duvarına yapılmış çeşmedir. (Muradiye külliyesinin kuzey duvarında iki çeşme bulunmaktadır.)
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1985 yılında Müze Müdürlüğü denetiminde halk tarafından toprak seviyesinin düşürülmesi ve cephe yüzeyi temizlenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Cephesi sivri kemerli sağır bir niş halinde oyulmuş kemer bordürü dikine kaval silmelerle süslenmiştir. Mermer ayna taşının iki yanına küçük nişler açılmıştır. Çeşme bloğunun dış kenarları da basit profillerle çevrilmiştir. Medresenin kuzey duvarına niş halinde gömülü olan ikinci çeşme, bugünkü yol kotundan yaklaşık 1 m aşağıda kamıştır. Sivri kemerlidir ve ayna kenarlarında küçük nişler yer alır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348