­ SARUHAN BEY TÜRBESİ | Kültür Portalı

SARUHAN BEY TÜRBESİ - Manisa

Adres SARUHAN BEY MAHALLESİ SARUHAN PARKI İÇİNDE. MURADİYE CAMİİ’NİN BATISI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran İSHAK ÇELEBİ
Yapım Tarihi 14. YY
Vakfiye
Genel Tanım Saruhan Bey Türbesi, Muradiye camiinin batısında tanzim edilmiş bir alan içinde yer alır. Türbe, 1345 yılında Saruhan Beyin torunu İshak Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbenin giriş alınlığında kitabe boşluğu bulunmasına rağmen kitabesi bulunmamaktadır. Türbe tek merkezi kubbelidir. Giriş bölümü yuvarlak kemer içinde bulunur. Giriş kapısının iki yanında pencere boşluğu vardır. Yapının batı ve güney cephesinde iki pencere kuzey ve doğu cephesinde bir kapı bir pencere açıklığı bırakılmıştır. Doğu cephede yer alan kapı ve pencerenin yapı zemininden yüksek olan bölümle ilgili olduğu kesimdir. Türbenin içinde doğrultusunda olmayan büyük bir sanduka yer almaktadır. Türbenin giriş kapısının solunda eski türbedarlarından birinin mezarı bulunur. Çevre eskiden mezarlık olarak kullanıldığı için doğu cephede yer alan yüksekçe setin önünde de bir mezar daha göze çarpar.