­ ŞEHİT AKTAŞ İLKÖĞRETİM OKULU BİNASI | Kültür Portalı

ŞEHİT AKTAŞ İLKÖĞRETİM OKULU BİNASI - Manisa

Mah. Köy - Mevkii Uncubozköy Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, tek katlı, kırma çatı ile örtülü sade görünümlü okul binasıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı bir avlu içerisinde yer almaktadır. Yapı malzemesi olarak kaba yonu taş ve tuğla kullanılmıştır. Avludan beş basamakla bir giriş bölümüne geçilir. Buradan bir giriş kapısı ile dikdörtgen şekilli bir hole ulaşılır. Hole açılan dört ayrı mekan ve tuvaletler bulunmaktadır. Oda olarak kullanılan mekanlarda sonradan örülerek kapatılan ocaklar vardır. Holün döşemesi taş, odaların ahşap kaplamadır. Yapının giriş kapısı girişin iki yanındaki pencerelerle birlikte blok olarak değerlendirilmiş ve vurgulanmıştır. Cephenin iki kenarında iki pencere vardır. Giriş sivri kemerli bir alınlığa sahiptir. Bunun iki yanındaki pencereler dikdörtgen şekilli bir silme içerisinde sivri kemerle örtülüdür. Cephenin iki ucunda basık kemerli ve silme içerisinde yer alan birer pencere bulunmaktadır. Kapının girişe göre sağ cephe duvarında dört, adet sol cephe duvarında üçer adet pencere vardır. Bu pencereler basık kemerli ve üst bölümden itibaren dikdörtgen şekilli silmeler içine alınmıştır. Yapı malzemesi, kemer formları, silmeler ve genel plan şeması yapının 20. yüzyılın başında inşa edildiğini düşündürmektedir.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 08/05/2002/10647