­ SULTAN CAMİİ | Kültür Portalı

SULTAN CAMİİ - Manisa

Yaptıran AYŞE HAFSA SULTAN
Yapan SER MİMAR ACEM ALİ
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Sultan Cami, ortada büyük kubbeli, yanlarda ikişer küçük kubbesi bulunan selatin camidir. Mermer oyma ve kabartmalı mimberi, ağaç oymalı kadınlar mahfili bulunur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sultan Caminin giriş portalının üzerinde iki satır halinde İranlı bir şaire ait şiir yer alır. Kıble kapısının üzerinde kitabesi vardır. Kitabenin sonunda ebcet hesabı ile H. 929 tarihi çıkar. Son cemaat yerini 6 sütun üzerine oturan 5 kubbe örter. Sütun başlıkları ayrı ayrı işlemelidir. Kubbe içleri ve harim kubbesi Geç Osmanlı Dönemi dejenere motifleriyle süslenmiştir. Son cemaat yerinin sağına bir mükebbire açılır. Portalın iki yanına peygamberimizin hadisi taşa kazınmıştır. Yapının içi: Ana kubbenin sağında ve solunda çift kubbeler ortada birer sütunla duvarlara bağlanmıştır. Doğu cephede Hünkar girişi mevcuttur. Kapı kanatları ve pencere ahşap kısımları sonradan yenilenmiştir. Minber, mermer işlemedir. Minberin sağ ve solundaki pencerelerin üst kısımları çini motiflidir. Yapının doğu ve batı köşelerinde yer alan minareleri kırmızı kuşaklıdır. Böylece minarede renkli taş işçiliği ile süs elemanları kazanılmıştır. Caminin batı cephesinde güneş saati yer alır. Cami ve Medrese arasında yer alan avlu şadırvanlıdır. Avlunun etrafını medrese odaları çevreler.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348 GEAYK 12.04.1964/2427
Yayın Dizini Uluçay- Gökçen. 1939, 100 / Riefstahl, 1941, 13 / Köklü, 1970, 16 / Öney, 1976, 79 / Aslanapa, 1986