­ SULTAN MEDRESESİ | Kültür Portalı

SULTAN MEDRESESİ - Manisa

Yaptıran AYŞE HAFSA SULTAN
Yapan SER MİMAR ACEM ALİ
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Hafsa Sultan Külliyesinin bir bölümüdür. Sultan Caminin kuzeyinde yer alır. Cami ile medrese arasında sadece avlu bulunmaktadır. Medrese odaları kuzey ve doğu cephede yer alır. Medresenin, medrese odaları, yemek salonu, dershane gibi odaları bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ayşe Hafsa Sultan tarafından H. 929 - M. 1522 yılında Ser Mimar Acem Ali'ye inşa ettirilen külliyenin bir bölümüdür. Cami ile arasında sadece avlu yer alır. Medresenin on odası vardır. Batı cephede yer alan başka amaçlı odalar medrese ile birleştirilmiştir. Vakfiyesinden on odalı olduğu anlaşılmaktadır. Tabhane ve yemek odalarının tavanı beşikörtüsü kubbedir. Dershane medrese odalarından yüksekçedir. Altında birde bodrum katı vardır. Eskiden batı bölümde imaret, zaviye, hankah bölümü yer almakta imiş, ancak şu anda mevcut değildir. Medresenin bu günkü ana girişi kuzey cephededir. Giriş portalının üstündeki kitabe taşındaki yazı silinmiştir. Kuzey cephenin doğu köşesinde sokak girişini rahatlatmak için köşe pahlaması dikkati çeker.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348