­ GÜVEÇ | Kültür Portalı

Güveç - Manisa

Anadolu’da Kalkolitik Çağ’ın sonlarına kadar seramik kaplar kadınlar tarafından elde üretilmekteydi. Bu çağın sonlarında “Çömlekçi Çarkı” bulunduktan sonra seramik sanatı gelişmiş ve çömlekçilik daha çok erkeklerin uğraşısı olmuştur. Günümüzde güveç ve benzeri toprak yemek kapları yapımı, eski geleneğin devamı olarak sürdürülmektedir. Salihli ilçesi Gökeyüp kasabasında kadınlar, güveç adıyla tanınan yemek pişirme kaplarının üretimini gerçekleştirmektedir. Gökeyüp’te hemen her evin bir bölümü güveç atölyesi olarak kullanılmakta olup, yapılan ürünler satışa sunulmaktadır. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2012). Hediyelik Eşyada Manisa Markası Projesi. Manisa: Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını.

Görüntülenme Sayısı : 5222    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 21 Eylül 2018 Cuma