İasos Balık Pazarı Müzesi, Muğla’nın Milas ilçesinde, Kıyıkışlacık mahallesinde yer almaktadır.
1995 yılında “Açık Hava Müzesi” olarak ziyarete açılan ve
İasos Ören Yeri’nde bulunan bu alan, bir yapı kompleksinden oluşmaktadır.
Official Turkish Museums
Açık hava müzesinin orta bölümünde, basamaklı bir platform üzerinde yükselen ve dört sütunlu bir tapınak biçiminde düzenlenmiş olan anıt mezar kalıntısı yer almaktadır. Önceleri macellum yani balık pazarı olduğu düşünülen bu yapının; gerçekleştirilen kazılar sonrasında MS 2. yüzyıla ait bir Roma Dönemi anıt mezarı olduğu anlaşılmıştır.
Anıt mezarın bulunduğu alanın hemen çevresinde ise kemerli revaklardan oluşan başka bir yapı bulunmaktadır. Bu revaklı yapı, MS 1. yüzyıla tarihlenen bir su kemerinin ayakta kalmış kemerlerinden biridir.
Bülent Aydemir
Müzededeki önemli eserlerden biri olan büyük stelin üzerindeki yazıt, Seleukid Kralı III. Antiochus’un eşi Laodike’den ithafen yazılmış bir mektuptur. MÖ 196/ 195 yılına tarihlenmektedir. Mektupta bir felaketin zarar verdiği şehre yardım etmek için Laodike, büyük miktarda buğdayı şehrin kullanımına sunduğu belirtilir.
İasos Antik Kenti kazılarında ve çevresinde bulunan mimari parçalar ile diğer taş ve pişmiş toprak eserler, burada oluşturulan galerilerdeki teşhir alanlarında sergilenmektedir.
Kaynaklar:
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesi. Müze ve Ören Yerleri, “Denizin Hayat Verdiği Kent, İasos”.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesi. Tarihsel Çevre, “Balık Pazarı Açık Hava Müzesi”.
Seçuk Üniversitesi, “İasos Kazısı” web sitesi. “Balık Pazarı olarak bilinen Roma Mausoloeionu”.