­ MİLAS BOĞAZİÇİ KÖYÜ | Kültür Portalı

Milas Boğaziçi Köyü - Muğla

Milas-Bodrum karayolunun 25. kilometresinden sağa dönüp 2 km gittikten sonra Boğaziçi Köyü’ ne ulaşılır. Boğaziçi Köyünü’ nün mitolojideki adı Bargylia’dır. Bargylia, Bodrum yarımadasının kuzeyinde, Güllük körfezinin güneyinde evvelce Iasos körfezine açılan fakat bugün dolmuş olan dar ve derin bir koy’un (Varvil) oluşturduğu küçük bir yarımadadaki tepecik üzerindedir.

Milas Belediyesi

Bargylia sözcüğü, Prof. Bilge Umar’a göre MÖ 2000 de Luwi veya MÖ 1000’de Karia dilinden gelmiş “yüksekteki yer” anlamındadır.

Milas Belediyesi

Kentin ismine ilk kez MÖ V. yüzyılda Attika-Delos Deniz Birliğine ödenen vergi listelerinde rastlanmıştır. Büyük İskender’in Karia’yı ele geçirmesinden sonra kenti üs olarak kullanmıştır. MÖ III. yüzyıldan sonra kent büyük gelişim göstermiştir. Bu dönemde kentin Artemis Kindyas tapınağına sahip olduğunu Strabon’dan öğreniyoruz. Hellenistik çağda da isminden söz ettirmiş, Pergamon krallığının donanması da Bargylia'ın limanından yararlanmıştır. Bargylia, Apameia barışından sonra Rodos’un egemenliğine girmişse de kısa bir süre sonra Roma’dan yana olmuştur. Bu dönemde kent sikke bastırmıştır. Hıristiyanlık devrinde ise bir piskoposluk merkezi konumundadır.

Milas Belediyesi

Bargylia’da bilimsel bir kazı yapılmamıştır. Bu nedenle de kentle ilgili bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Günümüze İlk Çağ surlarından bazı parçalar,mabet temelleri,kabartmalı bir sunak,tiyatro kalıntıları,küçük bir odeon,stoa kalıntısı,Roma çağı su kemerleri,Bizans dönemi sur’u ve nekropol’e ait bazı parçalar gelebilmiştir.

Milas Belediyesi

Boğaziçi Köyü Tuzla Sulak Alanı kış aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapar. 380 hektarlık alanda beslenen kuş türleri arasında başta Pelikanlar gelir. Boz Ördek, Yeşilbaş, sakarca, Macar Ördeği, Sakarmeke, Balıkçıl, Flamingo, Kaz, Su tavuğu da sıklıkla rastlanan kuş türleridir.

Milas Belediyesi

Balıkçılık ile geçinen Boğaziçi Köyü, Milas’ın eşsiz doğası ve denizi ile yaz turizminin revaçta olduğu beldelerinden biridir.

Kaynak: Milas Kaymakamlığı
Köy
Muğla Milas
Muğla Milas

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 23943    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ocak 2023 Çarşamba