­ TAĞAR (ST. THEODORE) KİLİSESİ | Kültür Portalı

Tağar (St. Theodore) Kilisesi - Nevşehir

Hacıbektaş İlçesi, Savat Mahallesi 31 Pafta, 125 ada, 5 parselde yer alan Kadıncık Ana Evi, Nevşehir Koruma Kurulu tarafından 08/02/1991 tarih ve 949 Sayılı Karar ile tescillenmiş olup, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ ne aittir. Orijinal kullanımı konut olmakla beraber bugün ziyaretgâh olarak kullanılan ev, 13. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Doğu-batı doğrultuda uzanan ev, düzgün olmayan dikdörtgen planlı moloz taşla inşa edilmiş ve kesme taşla kaplanmıştır. Kuzeydoğu yönünde bağımsız girişi bulunan birbirine bağlı iki odası ile kuzeybatı yönünde yine bağımsız girişi olan bir odası olmakla beraber söz konusu ev toplam üç odadan oluşmaktadır. Evin her üç odasında da mazgal tipli niş ve pencereleri bulunmakta ve içten tomruk tavan dıştan ise kırma kiremit çatı şeklinde üst örtü sistemi vardır. Kuzeybatıda yer alan tek odalı bölüm bir kemerli ve üç pencerelidir. Duvarları alçı sıva üzerine beyaz renk boya ile boyanmış olmakla beraber, batı duvarında bir adet niş ile kalem işi süslemeleri bulunmaktadır. Giriş kapısı kuzey yönde olup, zemini ahşaptır. Kuzeydoğuda yer alan iki odalı olan bölümün batı kısımda yer alan birinci odanın zemini ahşap olmakla beraber, duvarları kesme taş ile örülüdür. Batı cephesinde dört niş, güney cephesinde iki pencere ve bir niş, doğu cephesinde ise bir ocak ile bir niş bulunmakta olup, ayrıca diğer oda ile bağlantıyı sağlayan küçük bir kapı yer almaktadır. İkinci odada ise üst örtünün ağırlığını hafifletmek amacı ile yapıldığı düşünülen beş adet takviye kemeri yer almakta olup, duvarları alçı sıva üzerine beyaz renk boya ile boyanmıştır. Güney cephede mazgal tipli iki penceresi ve birinci bölümden bağımsız olmak kaydıyla kuzey cephede yer alan giriş kapısı bulunur. Kemer araları ile duvarlarda kalem işi süslemeleri yer almaktadır. 1971 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarım görmüş olan bahse konu ev, bugün söz konusu ev talep doğrultusunda ziyarete açılmaktadır.
Müze
Kadıncık Ana Sk Savat Mh., 50800 Hacıbektaş/Nevşehir, Türkiye
Kadıncık Ana Sk Savat Mh. Hacıbektaş/Nevşehi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1343    Eklenme Tarihi : 09 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Ekim 2017 Pazartesi