­ NEVŞEHİR DESTANLARI | Kültür Portalı

Nevşehir Destanları - Nevşehir

Destan

Destanlar Manzum destanlar işlediği olayı bütün yönleriyle geniş kapsamda ele alarak şiirsel olarak dile getiren, Anonim özellikleri yansıtan bir türdür. Nevşehir bölgesinde tespit olunan 2 destan örneği aşağıda verilmektedir.

Nevşehir Destanı (Aşık YAHYA): Sert eser gezdim bütün cihanı Nevşehir resmince şehir görmedim Emsali varsa bir göster hani Nevşehir resmince şehir görmedim Yiğit olmayanda perde ar olmaz Sözünde durmayan adam er olmaz Avanos, Ürgüp, Arapsun üçü bir olmaz Nevşehir gibi şehir görmedim Kırşehir ,Develihisar güzelin yeri Ulu kışla ile maden insanın harı Aşıklar bilirler Niğde’yi Bor’u Nevşehir gibi şehir görmedim Everek , Erciyas’ın ardından geri İncesu altı saat oradan beri Ulu bedestenli koca Kayseri Nevşehir gibi şehir görmedim Sivas’a varınca eyledim hata Dedim burada durmama giderim Tokat’a Yılancık ocağını gördüm varınca Kat’a Nevşehir gibi şehir görmedim Yozgat,Çorum,Merzifon,Samsun’dan dön geri Sungurluyu görün gelirken yolda Çankırı Merkezi hükümet oldu şimdi engürü Nevşehir gibi şehir görmedim. Herkes matağını meydanda satsın Ehli aşk olanlar kaygısın atsın Mecidiye, Bala Kalaycık hem yüzü batsın Nevşehir gibi şehir görmedim. Çubuk, Çerkeşe varırsan olursan yaş Sivrihisarda görürsün çok taş Beypazarı,Nallıhan,Köstebek,Ayaş Nevşehir gibi şehir görmedim. Hiç Durmaz akar gözümüz yaşı Ahettik erittik dağ ile taşı Bursa, Eskişehir şehirler başı Nevşehir gibi şehir görmedim Sert eser gezdik büsbütün Dünya Varamadım Girit’ e görmedim Hanya Evliyalar başı sorarsan Konya Nevşehir gibi şehir görmedim. Seydişehir, Beyşehir hiç gelmezdiler Sillenin güzeli benzemiş güle Gelirsen eylenme sen Ereğliye Nevşehir gibi şehir görmedim Çoban olupta koyun güdene Aşk olsun yurduna sağlam gidene Tarsus, Mersin,Yarcuvat, Silifka,Adana Nevşehir gibi şehir görmedim. Osmaniyenin içinden çabuk geçsinler Feyzipaşa varıp bir su içsinler Islahiye şehrinden çabuk çıksınlar Nevşehir gibi şehir görmedim Hesap et gezdik Dünya dört köşe Sıtkile başlardık sorarsan işe Kilisi, Antepi gezdim geleli Maraşa Nevşehir gibi şehir görmedim Okudum bir zaman inanki yazdım Gurbette canımdan usandım bezdim Diyarbakır,Harput,Malatya yı gezdim Nevşehir gibi şehir görmedim Severim Nevşehir i ta ezelden candan Nere varsak destan isterler benden Yahya der: Vatan sevgi imandan Nevşehir gibi şehir görmedim.

Avanos Destanı (İsmail AKMAN): Doğusunda Kayseri var ilk şehir Batısında Hacıbektaş,Gülşehir Güneyinde Ürgüp ile Nevşehir Ziyaretin doruğundan bellidir Kuzeye yaslanmış güneye bakar Dağlarında bile laleler kokar Önünde ırmağın çağlayıp akar Köprüsünün doruğundan bellidir Çarhaneleri her zaman işler Durmadan yapılar alış verişler Fırınları akşama tütmeye başlar Dumanın kıvrığından bellidir Her evde duyulur kirkit sesi Kurulmuş tezgahlar ip mesesleri Kızların halıda ihtisasları Istaranın sırığından bellidir Neşelidir kayadamı inleri Çalgılı davullu hep düğünleri Hızır-İlyas hele binlik günleri Gençlerinden moruğundan bellidir Köybağı meşhurdur bülbüller öter Üzümü meyvesi burada biter Buludu hevengi burnunda tüter Lezzetleri koruğundan bellidir İnsanlar merttir misafirperver Ateşli gençleri sporu sever Şaşırtıpta denemek istersen eğer Rakibinin kırığından bellidir Turist isen durma gelki göresin Minicik parismis sen varmış dersin Belki birde eyfel görmek istersen Trofonon görüğünden bellidir Çavuşin, Zelveyi Göremeyi gez Fotoğraflar çek notlarını yaz Peribacaları seyre doyulmaz Heykel gibi doruğundan bellidir Turistik otelde yatmak istersen Yorgunluğa neşe katmak istersen Şayet birkaç yudum atmak istersen Şarabının buruğundan bellidir Her fırsatta yurdunu met eyleyen Hasretini yüreğinde derleyen Ellisinden sonra destan söyleyen Akman gibi moruğundan bellidir

Kaynak: http://www.nevsehirkulturturizm.gov.tr/TR,74210/destanlar.html kaynapından, 01.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 2502    Eklenme Tarihi : 26 Aralık 2012 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2021 Perşembe