­ BEKTAŞ EFENDİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

BEKTAŞ EFENDİ TÜRBESİ - Nevşehir

Adres Bala Mah. Kütükçü Yolu No: 10 HACIBEKTAŞ/ NEVŞEHİR
Pafta 30-27- Aa
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Anıtsal görünümdeki türbe duvarla çevrili bir bahçe içinde olup, yöreye özgü kesme taştan inşaa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Anıtsal görünümdeki türbe duvarla çevrili bir bahçe içinde olup, yöreye özgü kesme taştan inşaa edilmiştir. Yapı kare planlı bir giriş mekanı ile bu mekandan geçişin sağlandığı kare planlı türbe biriminden oluşmuştur. Giriş kapısı üzerinde yer alan kitabeden anlaşıldığına göre türbe H. 1012 M.. 1603 tarihinde inşaa edilmiştir. Çevre düzenlemesine ihtiyacı vardır. Türbe girişinde yuvarlak kemerli bir kapı ve kapının etrafında dörtgen yuvarlak bezemeler vardır. Yıldız tonoz örtülü giriş biriminin güney duvarında iki niş, kuzey duvarında ise bir eyvan bulunur. Bu birimde bitkisel bezemeli kalem işlerinin varlığı dikkat çeker. Kare planlı türbe kısmına doğu duvarının yaklaşık ekseninde bulunan kapı ile giriş sağlanır. Yaklaşık kare planlı ve tromp geçişli kubbe ile örtülü türbe dıştan külahla örtülüdür. Türbenin kuzey, güney ve batı duvarlarında yuvarlak kemerli nişler içerisinde küçük boyutlu birer pencere yer alır. Kubbe ve beden duvarlarında bitkisel motiflerle bezeli kalem işi süslemeleri ve tromplarla ise yıldız bezemelerinin varlığı dikkat çeker. Pencere nişlerinde ise ayet yazılıdır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 08.02.1991/949