­ ÇAVUŞİN ŞEYH HAYRİ EFENDİ CAMİİ(YUKARI CAMİİ) | Kültür Portalı

ÇAVUŞİN ŞEYH HAYRİ EFENDİ CAMİİ(YUKARI CAMİİ) - Nevşehir

Adı ÇAVUŞİN ŞEYH HAYRİ EFENDİ CAMİİ(YUKARI CAMİİ)
Mah. Köy - Mevkii ÇAVUŞİN KÖYÜ
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım 1913 yılında inşa edilmiş olan yapı, yöresel sarı kesme taştan yapılmış olup yaklaşık kare planlı ve merkezi kubbelidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1913 yılında inşa edilmiş olan yapı, yöresel sarı kesme taştan yapılmış olup yaklaşık kare planlı ve merkezi kubbelidir. Yapının kuzey cephesine camekanlı bir giriş bölümü eklenmiştir. Yapıya giriş dikdörtgen biçimli bir kapı ile sağlanır. Kare planlı iç mekanda kubbe, tromplarla biçimlenen sekizgen kasnak üzerine oturtulmuştur. Trompların birleşme noktalarında Allah ve Peygamber isimleri yazılıdır. Mihrap sivri kemerli bir niş etrafında dikdörtgen kornişlerle gösterilir. Mihrabın yüzeyinde üç zincirli bir kandil motifi görülebilmektedir. Minber taştandır. Altıgen formunda tezyinatın içinde güneş motifine benzeyen kalem işi süslemeler vardır. Caminin güney cephesinde iki, doğu cephesinde üç, batı cephesinde iki pencere ile kuzey cephesinde bir kapı ve iki pencere açıklığı vardır. Pencereler sivri kemerlidir. 1958 yılında camiye yeni minaresi eklenmiştir.
Tescil Kararı -