­ DEREYAMANLI KİLİSE | Kültür Portalı

DEREYAMANLI KİLİSE - Nevşehir

Adı DEREYAMANLI KİLİSE
Mah. Köy - Mevkii Deryamanlı Mevki
Adres -
Yapım Tarihi 9.YY Bizans-İkonoklastik D.
Vakfiye -
Genel Tanım Nevşehir İli Avanos İlçesinin Dereyamanlar Mevkiinde tüf kayaya oyulmuştur. Narteks 3.50x5 m. ana mekan 12.5x5 m. ölçülerindedir. Tek apsislidir. Kilisenin apsis yer duvarlarında kabartma olarak haç rozet ve geometrik motifler bulunmaktadır. Kilisenin tavan kısmı yer yer dökülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nevşehir İli, Avanos İlçesi Yeni Mahalle Deryamanlı Mevkiinde bulunan kilise, Avanos şehir merkezinin güneydoğusunda yeni mahalleden en son eve 1 km mesafede peribacaları ile kaplı bir vadinin güney yamacında yeralır. Kilise tüf kayaya oyulmuş olup narteks ve ana mekandan oluşur. Ana mekanın boyu 12.50x5 m. narteksin ebatları ise 3.50x5 m.dir. Kilisenin girişi güneyden olup doğu batı yönlüdür. Tek apsidli apsidi doğu taraftadır. Kilisenin apsid ve yan duvarlarında kabartma olarak ana kayaya oyulmuş haç rozetler içinde yıldız ve haç motifleri yeralır. Kilisenin batı duvarlarında yine ana kayaya oyulmuş muhtemelen İsa”nın 12 havarisini temsil eden oniki adet üçgen şeklinde niş yeralır. Kilisenin kapısı ve apsidinde yer alan pencere Belediyece demir parmaklık yapılarak kapatılmıştır.
Önerilen Kullanım Konak