­ ESKİ HAPİSHANE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ESKİ HAPİSHANE ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adres Cumhuriyet Baş Mahallesi Göre Yolu Sokak/ NEVŞEHİR
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Cumhuriyet Baş Mahallesinde, Göre Yolu Sokak üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cumhuriyet Baş Mahallesinde, Göre Yolu Sokak üzerinde yer alan çeşme, yüksek bir bahçe duvarı arasında kalmıştır. Sarı ve kırmızı olmak üzere çift renk taş malzeme şaşırtmalı teknikte kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı çeşme bugün kullanılmamaktadır. Taşları dökülmeye başlamış olan çeşmenin cephesinde yuvarlak kemerli niş içerisinde yer alan nervürlü kemerli panonun ortasında çarkıfelek bezemeli madalyon yer alır. Nişin iki yanı yine nervürlü kemerli iki yivle hareketlendirilmiştir. Yuvarlak kemerin üst iki yanında nervürlü kemerli iki yüzeysel niş üzerinde ise bugün mevcut olmayan kitabenin yatay doğrultuda dikdörtgen biçimli yeri bulunur. Kitabe panosunun iki yanında oldukça tahrip olmuş birer kabara yer alır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987/3578