­ KONUT (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

KONUT (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Adı KONUT (SİVİL MİMARİ)
Adres Havacı Sokak No:2 AVANOS/ NEVŞEHİR
Genel Tanım SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUT
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yığma taş tekniğinde iki kat yapıdır.Alt katta yarım daire kemerli iki kanatlı kapıdan giriliyor. İçeriden bir merdivenle üst kat avlusuna ulaşılıyor. Tepeye açılan pencereden ve yan duvarlardaki küçük pencereden hava ve ışık alıyor. Bugün alt katı kullanılmıyor. Alt kattan mağara bağlantısı var. Üst katta Bursa kemerli açık (kapısız) bölmeden iç mekanlara ulaşılıyor. Dikdörtgen formlu pencerelerin üzerinde stilize bitki motiflerini çevreleyen taş oyma sivri kemer bordür dolaşmaktadır. Pencere altında yapıyı çevreleyen taş bezemeli bordür kat silmesine kadar uzanmaktadır. Ahşap saçak altındaki silmede taş oyma bezemelidir. Alt ve üst kat pencereleri ahşap çift kanatlı olup düz demir parmaklıklıdır.