­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Nevşehir

Adı KONUT
Adres NEVŞEHİR CADDESİ NO:41 DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Tek katlı, taş malzeme ile inşaa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı sokak üzerinde eski doku adası içinde yer almakta, avlulu, tek katlı, taş malzeme ile inşaa edilmiştir. Düz çatılıdır. Avlu içinde müştemilatı ve işlek mekanları olup, iç mekanları kaburgalı tonoz örtülüdür. Avlu içinde yer alan yapının avlu girişi dikdörtgen çerçeve içinde kemer alınlıklı ve oldukça görkemlidir. Avlunun solunda yer alan yapıya bitişik nizamda müştemilat sağ bodrumda ayrık nizamda kaya dam girişi bulunmaktadır. Yapının avlu girişine bakan cephesinde iki adet çift pencere yer alır. Giriş cephesinde ise sağır avlu duvarına bakmakta olup, tek kanatlı giriş kapısı bulunmaktadır. Kapının sağına sonradan daha alçak dışa taşan bir oda eklenmiştir. Cadde cephesinde tek bir yapı iken avlu duvarı ve iç bölmelerle yapı ikiye bölünmüştür. İç mekan: Giriş holünün aksının karşısında büyük bir odaya sağda bir odaya, bu odadan da sonradan eklenen başka bir odaya geçilmektedir. Solda ise mutfak bölümü yer alır. Yaşama mekanlarında ahşap dolaplar ve ahşap kapılar bulunmaktadır. Mutfakta ocak ve nişler vardır. Büyük odanın duvarında ise mihrap formunda mukarnaslı niş ve ahşap dolaplar yer alır. İç mekan üst örtüleri kaburgalı tonozludur. Bu günkü sahibi Şeref KABAK’tır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.21.12.1991-1206