­ ORTODOKS KİLİSESİ | Kültür Portalı

ORTODOKS KİLİSESİ - Nevşehir

Yapım Tarihi 19 YY.
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Kesme taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gelişmiş tip kapalı Yunan haçı plan şeması gösteren yapıda apsisler dışa taşkındır. Yapının malzemesi kesme taştır. Plan şeması dışardan okunabilmektedir. Temel ile beden duvarı arasındaki geçiş profilli yapı avlu içinde yeralmaktadır. Üç apsislidir. Yapıya üç kemerli narteks ten geçilir. Kemerler sivri kemerdir. Giriş cephesine köşelerde yer alan iki paye dışında kalan taşıyıcılar dört sütundan oluşan sütun demetidir. Sütunların üzerinde völütlü impostlar bulunmaktadır. Giriş cephesinde ikinci katta da dikey silmeler üzerinde sütun başlıkları bulunmaktadır. Girişte bitkisel bezemeler bulunmakta, bu bezemeler arasında birde kitabe vardır. Üst kat pencereleri haç formlu taş çerçeveli bezemeli. Üst ve alt pencereler bağlantılı olarak bir bordür ile çevrelidir. Yapının girişi iki kapıdan sağlanmaktadır. Yapının kapıları metaldir. Yapının iç mekanında altı adet sütun kullanılmıştır. Sütunlarda volümlü başlıklar kullanılmıştır. Kemerler arasında demir gergiler bulunmaktadır. Girişin solunda iç mekanda camekanlı bir bölüm bulunmaktadır. Örtü sistemi ortada kubbe, diğer bölümlerde ise sivri tonozludur. Yapının batıda bulunan galeri katına soldan çıkılmaktadır. Yer döşemesi kemer blok taştan oluşur. Yapının beden duvarlarında plasterler görülür. Yapının ana apsisinde bir adet niş bulunmaktadır. Ana apsis üzerinde iki yan apsislerde birer adet dikdörtgen kilise bulunmaktadır. Yapının girişi kısmının üst örtüsü haç tonozludur. Yapının kare kaideye oturan sekizgen bir çan vardır. Kilise içinde mezar taşları vardır. Kilisede mavi renk tonların hakim olduğu freskler vardır. Ancak freskolar çok hasar görmüştür. Melek Kesübi ve aziz tasvirleri görülür
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.21.12.1991-1206