­ TAŞKINPAŞA MEDRESESİ | Kültür Portalı

TAŞKINPAŞA MEDRESESİ - Nevşehir

Adı TAŞKINPAŞA MEDRESESİ
Adres ÜRGÜP/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi Karamanoğulları Dönemi (XIV. y.y.)
Vakfiye
Genel Tanım Ürgüp-Soğanlı yolu kenarında, Ürgüp’ ün 20 km. güneyindeki Taşkınpaşa Köyünün merkezinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp-Soğanlı yolu kenarında, Ürgüp’ ün 20 km. güneyindeki Taşkınpaşa Köyünün merkezinde yer alan medrese; camiden uzak bir alana konumlandırılmıştır. Portali üzerinde olması gereken kitabesi günümüze gelmeyen medrese, cami avlusunda bulunan iki türbenin mevcut kitabesine dayanarak, çeşitli araştırmacılar tarafından, camii gibi XIV. yüzyılın ortalarına tarihlendirilir. 1997 yılında geçirmiş olduğu restorasyon sonrasında, tamamıyla yenilenen medresenin yalnızca portalinin büyük bir bölümü özgünlüğünü koruyabilmiştir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş portal, moloz taş ve kabayonu taşın kullanıldığı beden duvarlarından dışa taşkın ve oldukça yüksek tutulmuştur. İki sütunce ile sınırlandırılan basık kemerli kapıyı dıştan farklı biçimdeki beş şerit çerçeve içerisine almıştır. Kaval silme dıştan ilk şeridin ardındaki ikinci şerit yarım türk düğümü bezemelidir. Den-dan bezemeli üçüncü şeridi bitkisel bezemeli en kalın şerit takip eder. Bu şeritte kıvrık dalların birbiri içerisine geçirilmesiyle merkezde sekiz kollu yıldız ve dört yönden merkeze dönük palmetler biçimlendirilmiştir. Pahlı son şerit ise üçlü örgü kompozisyonuna sahiptir. Bu düzenlemenin üzerinde üç pano karşımıza çıkar. Yanlardaki geometrik bezemeli iki pano, bugün yerinde olmayan kitabe levhasını içerisine alan bitkisel bezemeli çerçeveyi iki yandan kuşatmışlardır. Bu düzenlemenin üzerinde, köşelerde birer kabara ve palmet dizisinin varlığı dikkati çeker. Örtüsü tamamen yıkılmış olmasına karşın girişin hemen solundaki merdivenlerden iki katlı olduğu anlaşılan medrese girişinin hemen sağında medresenin mescidi bulunur. Taş mihrabı özgün şekliyle günümüze gelmiştir. Medresede dikdörtgen planlı üzeri açık avlu etrafında birbirinden bağımsız mekanlar yer alır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 20.03.1993-1404
Yayın Dizini ASLANAPA, Oktay; Karaman Devri Sanatı, İstanbul 1950