­ DABAKLIK | Kültür Portalı

Dabaklık - Niğde

El Sanatları

DABAKLIK: Her türlü hayvanın postu yaş ya da tuzlanmış deri olarak gelir ve çeşitli aşamalardan geçtikten sonra tabaklanmış ya da bitmiş deri olarak imalathanelerden çıkar. Deri tabak lamasında esas derinin organik bir nesneden inorganik bir nesneye çevrilmesidir. Tabakhane debbağ haneden gelen bir kelimedir. Debbağ eski dilde deri işleyen kişiye verilen isimdir, bu işin yapıldığı yere de debbağ hane denir. Günümüze ise bu kelime tabakhane olarak kullanılmaktadır. İlimiz Bor İlçesinde dabaklık 15. yy. kadar uzanan eski bir tarihe sahiptir. Bor İlçesinde 18. yy. sonlarında 50 adet tabakhane olduğu bilinmektedir. İlçede ki tabakhanelerde üretilen, oldukça pahalı olan kırmızı sahtiyan İstanbul’a saraya gönderilerek saray halkının, şehzadelerin pabuçlarında ve yeniçeri ağalarının çizmelerinde kullanılmıştır. Usta çırak ilişkisi ile devam eden zanaat ahilik geleneğin göre devam etmiş daha sonraki yıllarda gelişerek imalathanelere dönüşmüştür.

Kaynak: Niğde Tanıtım Kitapçığı

Görüntülenme Sayısı : 2555    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2016 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Nisan 2020 Pazartesi