­ PAŞA CAMİ VE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

PAŞA CAMİ VE ÇEŞMESİ - Niğde

Yaptıran MURAT VE OĞLU ALİ PAŞA
Genel Tanım Dikdörtgen planlı üç kubbeli tek minareli cami.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonları dönem dönem devam etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Günümüze bazı onarımlarla gelen cami, orijinal özelliğini ve işlevini büyük ölçüde devam ettirmektedir. Enine dikdörtgen planlı yapı dıştan 13.00 x 30.60 m. boyutlarındadır. Farklı çaplı dört kubbeyle örülen harimin kuzeybatı köşesinde türbe ve kuzey cephenin doğu tarafında tek şerefeli minare yer alır. Kuzey cephenin orta bölümünde ise önceden üç gözlü son cemaat yerinin olduğu görülmektedir. Yapının duvar ve örtü sisteminde sarımtırak ince yonu trakit taşı payelerde bazalt taşı minber ile bir kapısında mermer malzeme kullanılmıştır. Temiz bir işçilik vardır. Cephelerde ikişer sıra pencere açılarak duvarların masifliği giderilmiştir. Cami genelde sade inşa edilmesine rağmen dikkati çeken bezemeler avlu kapısında mihrap, minber ve harimin batı bölümündeki mahfilde görülür.
Tescil Kararı 15/07/1978/A-1207 31/07/1993-1529
Yayın Dizini 1-Doç.Dr. Mehmet ÖZKARCI; Niğde'de Türk Mimarisi, TTK.ANK.2001--Niğde İl Yıllığı ANK.1973 2- A.GABR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1557    Eklenme Tarihi : 08 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Şubat 2015 Perşembe