­ HARNUPKAYASI TEPE ÜSTÜ YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

HARNUPKAYASI TEPE ÜSTÜ YERLEŞİMİ - Osmaniye

Adı HARNUPKAYASI TEPE ÜSTÜ YERLEŞİMİ
Adres Tüysüz Toprakkale
Vakfiye
Genel Tanım Osmaniye İli, Toprakkale İlçesi, Tüysüz Beldesinin yaklaşık olarak 2km güney-batısında bulunan Harnup kayası Adana Osmaniye Otoyoluna cephelidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı . Harnup Kaysı tepesi üstünde çok sayıda form veren Hellenistik ve Roma Dönemleri seramik parçaları ile bölgeye has olan volkanik curuf taş malzemeden yapılmış antik dönem duvar kalıntıları tespit edilmiştir. Tepe üzerinde yoğun bir seramik örtüsü mevcuttur. Uzun yılar boyu tepe üzerinde daha çok batısında yapılan tarımsal faaliyetler nedeniyle toprağın altında bulunan mimari yapı taşları sökülerek öbek öbek tepe üzerinde yığılmıştır. Bu mimari yapı taşlarının bazısının dairesel formda olduğu görülmüştür. Tepenin doğusuna doğru ise yoğun çalılıktan dolayı tam anlaşılmayan kaya oygu mezar olarak tahmin ettiğimiz arkeolojik verilere rastlanılmıştır. Tüm bu arkeolojik veriler göz önüne alındığında harnup kayası tepesinin antik çağlarda tepe üstü bir yerleşim olarak iskân gördüğünü söyleyebiliriz.