­ ATMA TÜRKÜ | Kültür Portalı

Atma Türkü - Rize

Müzik

Karadeniz türküleri kendine has özellikleri sayesinde hemen fark edilirler. Türküde dört mısra vardır. İkinci mısra ile dördüncü mısra kafiyelidir. İlk iki mısra ile son iki mısra anlam bakımından ilgisiz olabileceği gibi ilgili olanları da vardır. Sevdalık türküleri, gurbet türküleri en çok görülenlerdendir. Yörede “atma” ve karşı beri atma türküleri” özellikle önemlidir.

“Atma Türkü”, halk nükteciliğinin en seçkin örneklerindendir. Tek taraflıdır. “Karşı beri atma türkü” ise iki kişi arasında olur. Türküler beyitler halinde olduğu gibi dörtlü kıtalar halinde de söylenir. Günlük hayatın akışı içinde herkes atma türkü söyler. Hemen her konuda, önceden bir hazırlık olmadan irticalen ve çoğunlukla kemençe eşliğinde söylenmektedir. Fındık toplarken, çay, tütün kırarken, mısır hasadı yapılırken, düğünlerde, yayla şenliklerinde, imece çalışmalarında kız ve erkeklerin karşılıklı türkü yarışına girmeleriyle doğmuştur. Günümüzde atışmalar genellikle usta türkücüler tarafından icra edilmektedir.

• Akan sular olaydım Kız testine dolaydım Gümüşten kollarına Bir bilezik olaydım
  • Bu sene mısir unu Tadinadur tadina Sevmişim alacağum Anamun inadina

Kaynak: Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 5668    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba