­ PAŞALAR KALESİ | Kültür Portalı

Paşalar Kalesi - Sakarya

Adı Paşalar Kalesi
Mah. Köy - Mevkii Kale Tepe Mevkii,
Adres Paşalar Köyü, Kale Tepe Mevkii, Pamukova/ SAKARYA
Yapım Tarihi MS.5-6 yy
Vakfiye
Genel Tanım Sakarya ili, Pamukova ilçesi, Paşalar Köyü’nün kuzeyinde sarp bir tepe üzerinde bulunan kalenin kuzeybatı ve güney tarafında bulunan sur duvarları kısmen korunmuştur. Dairesel olarak tepeyi çevrelediği anlaşılan surun yaklaşık 2/3 lük kısmı tamamen tahrip olmuştur.Kuzeybatı tarafında bulunan sur duvarı; iri kesme taşlarla yapılmış olup taş aralarında tuğla parçaları kullanılmıştır. Ayrıca bu duvar üzerinde, Geç Roma Dönemi mezar stelleri, sunak parçaları, sütun ve sütun kaidelerinin devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. Yaklaşık 9-10 m aralıklarla ayakta kalan üç adet kule olabilecek üçgenimsi çıkıntılar mevcuttur. Bu çıkıntıların en kuzeyde bulunanı içinde beşgen şeklinde odacık yer almakta olup yan duvarlarının mimari yapısından üzerlerinin tonoz veya kubbe ile kapatılmış olabileceği izlenimini vermektedir. Güney tarafta bulunan sur duvarı ise farklı yapıda olup küçük boyutlu dış yüzeyleri kabaca düzeltilmiş taş duvarlar arasında tuğla sıraları kullanılmıştır. Kalenin batı tarafında taş duvar üzerine tuğla tonozla inşa edilmiş giriş bulunmaktadır. İçte yer yer mimari kalıntı izlerine, tuğla kemerlere rastlanmış olmakla beraber büyük bir kısmı toprak dolgu ile kapalıdır. Güney tarafa doğal eğimi bulunan kalenin iç kesiminde yer yer kaçak kazı çukurlarına rastlanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sakarya ili, Pamukova ilçesi, Paşalar Köyü’nün kuzeyinde sarp bir tepe üzerinde bulunan kalenin kuzeybatı ve güney tarafında bulunan sur duvarları kısmen korunmuştur. Dairesel olarak tepeyi çevrelediği anlaşılan surun yaklaşık 2/3 lük kısmı tamamen tahrip olmuştur.Kuzeybatı tarafında bulunan sur duvarı; iri kesme taşlarla yapılmış olup taş aralarında tuğla parçaları kullanılmıştır. Ayrıca bu duvar üzerinde, Geç Roma Dönemi mezar stelleri, sunak parçaları, sütun ve sütun kaidelerinin devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. Yaklaşık 9-10 m aralıklarla ayakta kalan üç adet kule olabilecek üçgenimsi çıkıntılar mevcuttur. Bu çıkıntıların en kuzeyde bulunanı içinde beşgen şeklinde odacık yer almakta olup yan duvarlarının mimari yapısından üzerlerinin tonoz veya kubbe ile kapatılmış olabileceği izlenimini vermektedir. Güney tarafta bulunan sur duvarı ise farklı yapıda olup küçük boyutlu dış yüzeyleri kabaca düzeltilmiş taş duvarlar arasında tuğla sıraları kullanılmıştır. Kalenin batı tarafında taş duvar üzerine tuğla tonozla inşa edilmiş giriş bulunmaktadır. İçte yer yer mimari kalıntı izlerine, tuğla kemerlere rastlanmış olmakla beraber büyük bir kısmı toprak dolgu ile kapalıdır. Güney tarafa doğal eğimi bulunan kalenin iç kesiminde yer yer kaçak kazı çukurlarına rastlanmıştır.
Tescil Kararı Bursa K.T.V.K.Kurulunun 7458 sayılı kararı