­ SERDİVAN İLÇESİ ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Serdivan İlçesi Arkeolojik Sit Alanı - Sakarya

Pafta 29.İ.3
Parsel 1-2-3
Yaptıran Geç Roma
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Sakarya ili,Serdivan İlçesi, İstiklal Mahallesi, Altınışık caddesinde yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında Geç Roma Dönemine ait kiremit mezarlar açığa çıkmıştır. Kuzeye doğru meyilli olan alan da bulunan mezarların doğu-batı yönünde oldukları ve yüzeyden 100-120cm derinlikte kaldıkları belirlenmiştir. Mezar yapılarının üçgen kesitli kiremit mezar oldukları ve birbirlerine yaklaşık 2m arayla konumlandıkları tespit edilmiştir. Geç Roma Dönemi kiremit mezarların güneyinde yerli taş malzeme kullanılarak yapılmış bir adet sandık mezar kaçak kazıda tahrip edilmiştir. Bu alanda 2007 ve 2008 yıllarında sondaj kazıları yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sakarya ili,Serdivan İlçesi, İstiklal Mahallesi, Altınışık caddesinde yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında Geç Roma Dönemine ait kiremit mezarlar açığa çıkmıştır. Kuzeye doğru meyilli olan alan da bulunan mezarların doğu-batı yönünde oldukları ve yüzeyden 100-120cm derinlikte kaldıkları belirlenmiştir. Mezar yapılarının üçgen kesitli kiremit mezar oldukları ve birbirlerine yaklaşık 2m arayla konumlandıkları tespit edilmiştir. Geç Roma Dönemi kiremit mezarların güneyinde yerli taş malzeme kullanılarak yapılmış bir adet sandık mezar kaçak kazıda tahrip edilmiştir. Bu alanda 2007 ve 2008 yıllarında sondaj kazıları yapılmıştır.
Tescil Kararı 11.09.2007 Kocaeli.K.T.V.K.Kurulunun 117 sayılı kararı