­ ZEMZEM-ÜL HASSA HATUN | Kültür Portalı

Zemzem-Ül Hassa Hatun - Siirt

Doğum tarihi 1765 vefat tarihi ise 1852 yıllarıdır. Şeyh Mustafa Fani Hz.’nin kızıdır. Sultan Memduh Hz.’nin eşidir. Kendisine has divanı vardır. Yaşantısı ibadet ve zikir ile geçmiştir. Sultan Memduh Hz. Türbesi’nde metfundur. Tillo’nun yaklaşık üç kilometre dışında ve bir tepe üzerinde yapılan bu mekan yenilenerek bir külliye haline getirilmiştir.

1890 yılında Tillo’ya gelen Bediüzzaman, Kubbe-i Hasiye denilen bu kubbede tek başına kalarak Kamus-u Okyanus adlı lügatı babu’s-sin’e kadar (1.155 sahife) ezberlemiştir. Bu arada kardeşi Mehmet’in getirdigi yemeğin tanelerini karıncalara verip, suyuna da ekmeğini batırarak yermis. “Neden böyle yapıyorsun?” diyenlere Bediüzzaman: “Karıncaların içtimai hayatlarında malikiyet, çalışkanlık, yardımlaşma ve vazifeşinaslık var. Ben bunu gördüğüm için bunların Cumhuriyetperver oluşlarına mükafaaten kendilerine yardım etmek istiyorum.” diye cevap vermiştir.

Kaynak: Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Siirt Gezilecek Yerler

Türbe
Siirt Merkezine 7 kilometre uzaklıkta Tillo İlçesi'ndedir.
Tillo İlçe Merkezi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10472    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2020 Pazartesi