­ ALAADDİN CAMİ | Kültür Portalı

Alaaddin Cami - Sinop

Kent merkezinde yer almaktadır. Evkaf kayıtlarında Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’a ait olduğu yazılı bulunan bu caminin, Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra yapılmış olduğu sanılmaktadır. Enine planlı olarak yapılan yapı 2 sahınlıdır. 66x22 metre ebatlarındaki bu Ulu Cami, kuzey taraftan 12 metre yüksekliğinde, 66x44 metre ebatlarında büyük bir avlu ile çevrilidir. Avluya 3 adet kapıdan girilmekte, cami iç kısmı ise 5 adet kapı ile avluya açılmaktadır. Caminin biri kasnağı daha yüksek olmak üzere ortasında 3 adet büyükçe; doğu ve batı taraflarında ise birer adet küçük kubbesi bulunmaktadır. Yapının geriye kalan diğer bölümlerinin üzeri ise çapraz tonozlarla örtülmüştür.

Yapı enine plan ve geniş avlu özelliğiyle Erken Dönem İslam Cami şemasına benzemektedir. Mihrap mermerden yapılmış olup, Selçuklu tarzında girift süslemelere sahiptir. Bordürlerindeki kabartma zencirek motifleri diğer Candaroğlu mihraplarında da görülür. Mihrabı 3 taraftan Ayet-El Kürsi çevrelemektedir. Orijinal minberde yoğun girift bitkisel süslemeler bulunmaktaydı. Evliya Çelebi’ye göre bu minberin benzeri Bursa Ulu Cami’nin minberiydi. O da bir dereceye kadar benziyordu. Bu minber 1853 yılında caminin kubbesinin çökmesiyle parçalanmış ve parçaları İstanbul Çinili Köşk’e götürülmüştür. Şimdiki minber ise 19'uncu yüzyılda ahşaptan yapılmıştır. Cami, avlusuyla beraber en son 2008–2009 yılında onarımdan geçmiştir. Avlunun kuzeydoğu köşesinde, içerisinde 11 adet sanduka bulunan İsfendiyaroğulları Türbesi yer almaktadır.

Kaynak: Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sinop Gezilecek Yerler

Şehir içi ulaşım araçları ve yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir.
Sakarya Caddesi Camiikebir Mahallesi Merkez/SİNOP

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21866    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2020 Pazartesi