­ KALEYAZISI CAMİ / MEHMED AĞA CAMİ | Kültür Portalı

Kaleyazısı Cami / Mehmed Ağa Cami - Sinop

1651 senesinde Mehmed Ağa tarafından yapımına başlanmış, 1909 yılında da ahali tarafından tamir edilerek yenilenmiş ve kuzeybatı köşesine kesme taştan yapılmış güdük bir minare de eklenmiştir. Ayrıca caminin ön cephesindeki moloz taş duvarların ahşapla bu onarım sırasında kaplandığı tahmin edilmektedir. Günümüzde de ön cephe birinci kat ve çatı alınlığı ahşap kaplama olan yapı, bu durumuyla cepheden ahşap bir konut görüntüsü vermektedir. Yapı, Sinop’ta Osmanlı Dönemi'nde görülen ahşap çatılı ve dikdörtgen planlı cami şemasına tipik bir örnektir. 2009 yılında onarım geçirmiş olan yapının mihrap ve minberi orijinal değildir. Yapının güney tarafındaki hazirede 6 adet mezar bulunmaktadır.

Kaynak: Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sinop Gezilecek Yerler

Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
SİNOP

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6171    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Ocak 2022 Salı