­ SİNOP'TA BIÇAKÇILIK | Kültür Portalı

Sinop'ta Bıçakçılık - Sinop

El Sanatları

Sinop’ ta ÖZEKES ve YILMAZ aileleri tarafından başlatılan el yapımı bıçak üretimi günümüzde ÖZEKES ailesinin dördüncü kuşak ustaları tarafından devam ettirilmektedir. İlk dedeleri Hüseyin Usta tarafından 1890 yılında bir hobi olarak başlayan bu sanat zamanla ilerlemiş ve el yapımı bıçaklar bugün Sinop’un tanıtımına büyük katkı sağlayan el sanatlarından biri olmuştur. Bıçakların yapımında yüksek karbonlu İsveç takım çeliği, saplarının yapımında ise manda, geyik boyunuzu, gül ağacı kökü kullanılmaktadır. Korkuluk ve tepe malzemesi kaliteli pirinçten, kınları ise kaliteli sığır derisinden yapılmaktadır. Bıçaklar, dekoratif bıçaklar, mutfak bıçakları ve av bıçağı olarak üretilmektedir.

Kaynak: Sinop El Sanatları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları

Görüntülenme Sayısı : 3051    Eklenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Ocak 2021 Perşembe