­ ALAADDİN HAMAMI (YUKARI HAMAM) | Kültür Portalı

Alaaddin Hamamı (Yukarı Hamam) - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Camiikebir Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Pervane Muinüddin Süleyman
Genel Tanım Hamam, yapı malzemesi olarak moloz taşından yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Alaaddin Camii yakında bulunan hamamın duvarları moloz taş, üzeri ahşap olan soyunma yeri vardır. Bu kısımdan sağda bir kapı ile helâlara, solda bir kapı ile de 4 x 2,60 m ebatlarında olan soğukluk kısmına girilmektedir. Üzeri tonozlu olan soğukluk kısmından 4 x 5,50 m ebatlarındaki yıkanma salonuna varılmaktadır. Bu kısmın ortasında bir kubbe vardır. Buranın sağında üzeri kubbeli ve tonozlu 9 x 4,60 m ebatlarında olan bir halvet ile buradan geçilen ve arka tarafta bulunan 4 x 4 m ebatlarında diğer halvet bulunur. Bunların üzerleri de kubbelidir. Hamam, yapı malzemesi olarak moloz taşından yapılmıştır. Hamamın H. 667-M. 1268 yılında Pervane Muinüddin Süleyman tarafından yaptırıldığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kaynaklarından anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 3436    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi