­ BALATLAR KİLİSESİ | Kültür Portalı

Balatlar Kilisesi - Sinop

Envanter No A-42
Mah. Köy - Mevkii Ada Mahallesi
Adres Kemalettin Sami Paşa Caddesi-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Geniş bir alana yayılmış büyük bir avlu, haçvari planlı bir mekân, şapel ve niteliği saptanamayan diğer mekânlardan oluşan yapı, tümüyle dörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yalnız şapelin tonozla örtülü üst yapısı kalmıştır. Diğer bölümlerin üstü açıktır. Şapel tavanı, girişleri ve giriş mekânında boyalı freskler günümüze dek kalmıştır. Bizans yapı tekniğine güzel bir örnektir. Tüm duvarlarda 4 sıra taş ve 4 sıra tuğla kullanılmıştır. Yapı 1947 yılında Hazine adına kayıtlı iken 1949 yılında Belediyesine sonra da şahsa satılmıştır. 2000 yılında kamulaştırma parası ilgililer adına bankaya bloke edilmiş, tapu ve tahsis işlemleri devam etmektedir. Ancak bütün bu düşüncelerin doğruluğunu teyit edebilmek için burada kazı yapılarak dolgu toprağın kaldırılması, kalıntıların temel duvarları ve anıtsal yapının genel planı ortaya çıkarıldığında mümkün olabilecektir.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1100    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 04 Eylül 2014 Perşembe