­ ESKİ HÜKÜMET KONAĞI (ADLİYE BİNASI) | Kültür Portalı

Eski Hükümet Konağı (Adliye Binası) - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Sakarya Caddesi- Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Adalet Bakanlığı
Yaptıran Mutasarrıf Tevfik Paşa ve Bekir Paşa
Vakfiye
Genel Tanım Doğu Batı konumlu dikdörtgen planlı zemin katla birlikte iki katlı, üzeri kiremitle örtülü bir binadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu Batı konumlu dikdörtgen planlı zemin katla birlikte iki katlı, üzeri kiremitle örtülü bir binadır. Ön Cephe:Bu cephenin tam orta yerinde zemin kata açılan çift kanatlı ve kemerli ahşap büyük bir kapı bulunmaktadır. Kapının üst kısmındaki sahanlığa 9 taş basamakla çıkılmaktadır. Sahanlığın üst kısmı ise 2 büyük mermer sütun üzerine oturtulmuş birinci kat çıkması ile örtülüdür. Ön cephenin kat bölmeleri ve kenar kısımlar silmelerle belirtilmiştir. Binanın bodrum kısmı depo olarak kullanılmaktadır. Yapının iç mekânında zemin katta büyük bir dikdörtgen salon ve 12 oda, üst katta ise büyük bir salon ve 16 oda bulunmaktadır. Bu yapının ön cephesinde yer alan merdiven kumtaşından yapılmıştır. Yapı, Osmanlı Döneminde 1907 yılında Mutasarrıf Tevfik Paşa tarafından yaptırılmıştır. Eski Hükümet Konağı olan yapı, şu an Adliye binası olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2282    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi