­ KEFEVİ CAMİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kefevi Cami Çeşmesi - Sinop

Harita No 20M-III 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Kefevi Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Mutasarrıf Ömer Tufan Paşa
Vakfiye
Genel Tanım İl merkezinde yer alan çeşme dikdörtgen planlıdır. Çeşme ön cephesi kesme mermer bloklardan yapılmış ancak ayna taşı kireç taşı malzemeden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ön cephede simetrik olarak yerleştirilmiş iki mermer(granit) sütun, başlık ve kaidelerine yer verilmiştir. Ayna taşında hafif kabartma tekniğinde mimari ve bitkisel motifler işlenmiştir. Musluk yuvarlak hafif kabarmanın ortasına yerleştirilmiştir. Çeşmenin üst örtüsünde basık kırma çatı şeklinde yapılmış, üst örtüde dışa çıkıntı yapan oval silme mevcuttur. Çeşmenin önünde kum taşından yapılmış yalak (Tekne) kısmı mevcuttur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 719    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi