­ AKÇAKIŞLA BELEDİYESİ BİNASI | Kültür Portalı

AKÇAKIŞLA BELEDİYESİ BİNASI - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Akçakışla
Adres Akçakışla-Şarkışla
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Akçakışla Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Şarkışla ilçesi, Akçakışla Beldesi’nde sit alanı dışında tapunun I36c-22b-1c pafta, 167 ada, 14 parselinde kayıtlı mülkiyeti hazineye ait Akçakışla Belediyesi Hizmet Binası T planlı, tek katlı taş bir binadır. Marsilya tipi kiremit kaplı, kırma çatılıdır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Geç Osmanlı dönemine ait bina, 1890 yılında yapılmıştır. Kuzey-güney doğrultusu T planlı bir yapıdır. Mevcut haliyle tek katlı olan bina edinilen bilgilere göre 1980 yılından önce iki katlı olarak inşa edilmiştir. Binaya giriş doğu cepheden üç basamaklı bir merdivenle sağlanmaktadır. 1980 yılından önce binanın batı cephesinde bir girişi daha bulunmakta ve üst kata bu girişten iki ayrı merdivenkovasıyla çıkılmaktadır. Doğu cephede girişin hemen sağında ve solunda yuvarlak kemerli dikdörtgen formlu birer pencere yer alırken, cephedeki diğer ikişer pencere basık kemerlidir. Kuzey ve güney cephelerde ise çıkmaların üzerinde ikişer olmak üzere üçer basık kemerli dikdörtgen formlu pencere yerleştirilmiştir. Batı cephede sağda ve solda orijinal halini kaybetmiş önceden mazgal pencere olarak yapılmış küçük pencereler bulunmaktadır. Ortadaki pencere ise cephede yapılan değişiklikler sonucu üst kata çıkış sağlayan girişin yerine açılmıştır. Taş binanın yıkılmasından önce var olan ikinci katı ahşap çatkı arası kerpiç dolguludur. Binanın köşelerinde ve pencere kenarlarında kesme taş söve uygulanarak yapıya hareket sağlanmıştır. Binanın yaklaşık olarak bir metrelik subasman seviyesi bulunmaktadır. Binanın ikinci katı yıkıldıktan sonra yapıdan çatısı marsilya kiremit kaplı kırma çatılıdır. Binaya basık kemerli çift kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. Hol girişten itibaren U şeklinde seki ile yükseltilmiştir. Holün sağında ve solunda ikişer olda bulunmakta, sol tarafta yer alan odalardan biri başkanlık makamı olarak kullanılmaktadır. Girişin karşısında yer alan mekânlardan sağdaki tuvalet, soldaki ise zabıta odası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca zabıta odasında yer alan başka bir kapıyla arşiv odasına geçilmektedir. Zemin, holde dökme mozaik, idari birimlerde ise betonla kaplıdır. Batı cephesinde yer alan pencereler hariç binanın kapı ve pencere kasaları orijinal ahşap malzemedir. Beyaz boya ile boyalıdır. Başkanlık makamının kapısı da orijinal ahşap malzemeli olmakla birlikte üzeri süet ile kaplanmıştır. Binada başkan odasının tavanı muhdes alçıdan, tahsildar odasının tavanı orijinal ahşap tavan, diğer odalar ise ters tavandır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum