­ ALAMAN KÖYÜ KAYA MEZARI | Kültür Portalı

ALAMAN KÖYÜ KAYA MEZARI - Sivas

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Kültür Dönemi Roma
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Alaman-Yahyalı karayolunun 5. km’sinde yolun hemen kenar kuzeyinde ana kayanın işlenmesi ile elde edilen cephe formu ilk görünüşü teşkil eder. Güney-batı yönündeki kapıdan beşik tonozlu büyük odaya girilir. Odanın batı duvarına bitişik mezar odası bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Şarkışla ilçesine bağlı Alaman Köyü sınırları içinde bulunan Anıt, Alaman-Yahyalı karayolunun 5. km.’sinde yolun hemen kenarında bulunmaktadır. Muhtemelen Roma dönemine ait bir Kaya Mezarlığıdır. Güneybatı yönündeki ön cephe, yamaç halindeki ana kayanın cephe duvarı şeklinde iki ayrı bölüm halinde yontulmasıyla elde edilmiştir. Cephede raflar şeklinde değişik formlarda ayrıntılar mevcuttur. Dikdörtgen kapıdan girişte, dikdörtgen planlı, basık beşik tonozlu, kuzey-doğusunda ocağı bulunan büyük odaya girilir. Odanın batı cephesinden dikdörtgen bir kapı ile oval formlu, kubbeli mezar odasına girilir. İç kısımda süsleme elemanı bulunmaz.