­ ANTİK NEKROPOL ALANI | Kültür Portalı

ANTİK NEKROPOL ALANI - Sivas

Adı ANTİK NEKROPOL ALANI
Harita No Sivas İ 3c-b1
Mah. Köy - Mevkii Kamah, Yatak Tarla
Adres Kamah, Yatak Tarla-YILDIZELİ
Vakfiye
Genel Tanım Yatak Tarla mevkii Nekropol Alanı, Kaman Köyü’nün 2 km. batısında yer almakta olup, nekropol alanı kenarına kadar ham bir toprak yolla ulaşım mümkündür. Burada yapılan incelemede kuzey-güney yönde uzanan alçak plato şeklinde üzeri düz doğal bir tepenin üzerinde ve batı yamacında bol miktarda kaçak kazı yapıldığı görülmüştür. Tepenin kuzey yönü üzerinde maki türünde alçak orman ağaçları bulunan bir şekilde devam etmekte, diğer yönleri ise tarım arazileri ile çevrilidir. Yapılan kaçak kazılar sonucunda açılan çukurlarda ve hafriyat toprağında bol miktarda pişmiş toprak pithos ve lahit parçalarına rastlanmıştır. Bazı lahit parçaları kahverengi hava bezemeli, bazıları da kabartma geometrik bezemelidir. İnceleme neticesine göre nekropol alanının yakın çevrede mevcut olabilecek bir yerleşime ait olduğu ve Roma dönemine tarihlendirilebileceği anlaşılmıştır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Yatak Tarla mevkii Nekropol Alanı, Kaman Köyü’nün 2 km. batısında yer almakta olup, nekropol alanı kenarına kadar ham bir toprak yolla ulaşım mümkündür. Burada yapılan incelemede kuzey-güney yönde uzanan alçak plato şeklinde üzeri düz doğal bir tepenin üzerinde ve batı yamacında bol miktarda kaçak kazı yapıldığı görülmüştür. Tepenin kuzey yönü üzerinde maki türünde alçak orman ağaçları bulunan bir şekilde devam etmekte, diğer yönleri ise tarım arazileri ile çevrilidir. Yapılan kaçak kazılar sonucunda açılan çukurlarda ve hafriyat toprağında bol miktarda pişmiş toprak pithos ve lahit parçalarına rastlanmıştır. Bazı lahit parçaları kahverengi hava bezemeli, bazıları da kabartma geometrik bezemelidir. İnceleme neticesine göre nekropol alanının yakın çevrede mevcut olabilecek bir yerleşime ait olduğu ve Roma dönemine tarihlendirilebileceği anlaşılmıştır.