­ ÇEPNİ CAMİİ | Kültür Portalı

ÇEPNİ CAMİİ - Sivas

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal sahibi
Yaptıran İsa Bin Mestan Bey
Kitabe Onarım-Yapım kitabesi
Vakfiye Onarım-Yapım kitabesi
Genel Tanım Sivas ili, Gemerek ilçesi, Çepni Kasabası’ndadır. Eski Camii veya Merkez Camii olarak bilinir. Bahçe içerisinde yer alır
Yapılan Onarımlar H. 1310’da onarım görmüştür. Kitabe okunuşu ektedir
Ayrıntılı Tanımı Çepni Kasabası köy içi mevkiinde yer alır. Taş, ahşap ve kagirden oluşan bir yapıdır. Çatı kırma olup, oluklu sac ile kaplanmıştır. Giriş batıdandır. Orijinal minaresi çatının güney-batı ucunda yer alır. Yeni minare de güney-batı köşede inşa edilmiştir. Giriş cephesi üç sivri kemer gözlüdür. İçeride camekânlı iki mekân oluşturulmuştur. Buradan basık kemerli, düz silmelerle ihata edilmiş, taş bir kapıdan ana mekâna girilir. Kapı üzerinde yapım kitabesi iki bölüm olarak yer alır. Ana mekân kare şeklinde olup, en büyük güneyde olmak üzere dört eyvanımsı büyük nişlerle genişletilmiştir. Sivri kemer alınlıklı ve beşik tonozlarla örtülüdür. Ana mekân üzeri ise çapraz tonozlarla örtülü olup, sekizgen bir aydınlık feneri vardır. Yan eyvanların üzerinde kadınlar mahfili oluşturulmuştur. Mihrap orijinal durumunu korumuş taş ve çok güzel alçı süslemelerle bezelidir. Üzerinde kitabe mevcuttur. Caminin bahçesinde 1986 yılında inşa edilmiş bir şadırvanı vardır.
Yayın Dizini Vakıflar Dergisi XX. Sayı, Sayfa 196