­ KENKÜRÜK KAYA MEZARI | Kültür Portalı

KENKÜRÜK KAYA MEZARI - Sivas

Adres Kaledibi Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi Geç Roma
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Hafik ilçesi, Dışkapı Köyü’nün, Kenkürük yöresinde bulunan Kaya Mezarı, Geç Roma Dönemi olup, kayalığın çekiçlerle oyulması sonucu yapılmıştır. Kayalığın hava şartları sonucu ön kısmı dökülünce mezarın kuzeybatı kısmı açılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hafik ilçesi, Dışkapı Köyü’nün, Kenkürük yöresinde bulunan Kaya Mezarı, Geç Roma Dönemi olup, kayalığın çekiçlerle oyulması sonucu yapılmıştır. Kayalığın hava şartları sonucu ön kısmı dökülünce mezarın kuzeybatı kısmı açılmıştır. Kayalık arazide olan kaya mezarlığı kendi içinden iki katlı olup, birinci kat geniş ve yüksek şekilde kayaların oyulmasıyla yapılmış, güney tarafında esas mezar odası bulunmaktadır. Odanın kapısı 100x50 cm ölçülerindedir. Mezar odasının tabanı birinci katın tabanından 15–20 cm daha aşağıdadır. Tabandan 100 cm yükseklikteki raf da kayanın oyulması ile yapılmıştır. Oyulma esnasındaki çekiç izleri halen mevcuttur. Birinci katın kuzeydoğusunda 30mx20 cm ölçülerinde pencere vazifesi gören bir delik vardır. İkinci katta kayalık oyularak yapılmış, birinci kat 3x3 m ö ölçülerinde, 1.80 m yüksekliktedir. Mezar odası; 1.60x0.60 m ebadında, 1 m yüksekliğindedir.
Yayın Dizini Musa TÖRNÜK, Asistan