­ MEYDAN HAMAMI | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

MEYDAN HAMAMI - Sivas

Kimlik
Adı MEYDAN HAMAMI
Envanter No 58.01.01/17
Harita No ---
Mah. Köy - Mevkii Hal Mevkii
Adres Sivas Merkez
Pafta 15
Ada 211
Parsel 80
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran Hasan Paşa
Yapım Tarihi 1564
Yapan
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe
Vakfiye
Genel Tanım Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılmış olan eser Meydan Camii karşısındadır. 13 x 35 m. boyutlarında tamamen kesme taştan yapılmış olup eski Türk Hamamlarında görülen “soyunma yeri, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık” bölümlerine sahiptir. Dört eyvan şemasına göre yapılmış olup kubbeli ve sağlamdır.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu C
Taşıyıcı Yapı A
Üst Yapı A
Dış Yapı A
Süsleme Elemanları A
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1962 yılında yapılan onarımda etrafı temizlenmiş ve eser ortaya çıkarılmıştır. Bu onarımda yine soyunma mahalli kubbesine iki adet tepe penceresi ile iki adet zemin penceresi açılmıştır. Hamam zemini ve kurnaların bir kısmı mozaik olarak yenilenmiş, WC kısmında değişiklik yapılmıştır. Külhan kısmının bacası yıkılmış, su tesisatı kısmen değiştirilmiştir. 1991 yılında hamamda meydana gelen patlama i
Ayrıntılı Tanımı Atatürk caddesinden Dikilitaş semtine giden yolun solundadır. Meydan Camii ile birlikte veya ondan bir süre önce yapılmış olması imkân dâhilindedir. 13 x 35 m boyutlarında olup tamamen kesme taştan yapılmıştır. Hamamın giriş kapısı yandadır. Giriş kapısının sol tarafında sivri kemerli bir niş ve kapısının iki yanında burmalı sütuncuklar cephenin süslenmesini meydana getirir. “Klasik planda, yapılmış bir hamamdır. Kare planlı soyunma mahallinin eyvan şeklindeki girişi ve bunun yanındaki kemerli penceresi sütunce ve profillerle tezyin edilmiş; batı köşesi ise stalâktitli bir kavsara ile pahlanmıştır. Ortada sekiz köşeli bir havuzu vardır. Bu kısımdan önce cephede çıkıntı yapan, üzeri tonozlu kafes (havlu kurutma) mahalline, kubbe aksine isabet eden küçük bir kapı ile de ılıklık kısmına (ki bu kısımda helâlar ve tıraşlıklar yer alır) geçilir. Sıcaklık kısmı merkezi bir kubbe etrafında aksiyal bir şekilde tertiplenmiş, dört eyvan ve köşelerde birer kubbeli halvet mevcuttur. Bu hücrelerin içinde üçer kurna vardır. Köşe hücrelerinin kapıları sıcaklık kısmına, giriş aksına rastlayan eyvanlara açılır. Orijinal kurnalar boz renkli mermerden yapılmış ve pahlı köşeleri sade bir şekilde ikişer ters lale motifiyle tezyin edilmiştir. Sıcaklık kısmının sonunda ve hamamın kuzeybatı köşesinde tonozlu su haznesi ve altında külhan vardır. Soyunma mahallinin güney, doğu ve kuzeydoğu cepheleri kesme taş kaplama, diğer kısımları moloz taş duvardır. Kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturtmaktadır. Beden duvarlarının üst hizasında ve kasnak üzerinde basit bir silme dolanır. Çıkıntılı kafes kısmının cephe duvarında silme hizasında bir adet çörten mevcuttur. Etrafın toprakla dolması neticesinde hamam zemine gömülü ve 1.50 – 2 m aşağıda kalmıştır. Yan ve ön cephelerine muhtelif dükkân ve binalar yaptırılmış iken 1963 yılında kaldırılmıştır.” (Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 145–146.)
Su VAR
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı A-646
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 145–146.
Ekler
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1068    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba