­ SİVAS HALISI | Kültür Portalı

Sivas Halısı - Sivas

Sivas halılarının en belirgin özellikleri kullanılan ipliğin inceliği, iç boyamalarının özgünlüğü, dokumadaki ustalık, ilmek sayısının fazlalığıdır: bugün bir dm² ye 60x60 düğüm düşecek biçimde dokunabilmektedir. Çözgü ipliği çok bölümlü ve ince olduğundan cm² başına düşen ilmek sayısı artmaktadır. Sık dokulu olması için her sıradan sonra kirkitle sertçe vurularak ilmekler sıkıştırılmaktadır. Yumuşak olması için de her iki sırada bir ilmekler taranmaktadır. Daha çok İran (sine) düğümüyle dokunan Sivas halısında, Selçuklu ve İran halılarındaki desen karakterinin izleri görülmektedir. Desenine göre “lalezar”, “çeşmibülbül”, “yılanlı”, “çamurlu” gibi adlar almaktadır. Sivas halısının bir özelliği de desenlerde zıt renklerden kaçınılmasıdır. Halılarda en az 12 çeşit olmak üzere 20-25'e varan renk çeşidi kullanılmaktadır. Halıcılık günümüzde, Valilik, Yarı Açık Cezaevi ve kısmen kaymakamlıkların çabası ile yaşatılmaya ve halka geçim kaynağı sağlanmaya çalışılmaktadır. Kullanılış biçimlerine göre halı çeşitleri: makat (sedir halısı), halı yastık (yastık yüzü), duvar halısı, taban halısı, tüllüce, namazlık (seccade), heybe ve çantadır. Kilim dokumacılığı daha çok köylerde gelişmiştir. Yaygın olarak kullanılan kilimler; yan kilim, kebir orta kilim, çul kilim, devetüylü kilim, nakışlı kilim, kırmızı ve beyaz kilim gibi isimlerle anılmaktadır.

Kaynakça: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 7794    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Aralık 2017 Pazartesi