­ BİSANTHE (BARBAROS) YERLEŞİM ALANI | Kültür Portalı

Bisanthe (Barbaros) Yerleşim Alanı - Tekirdağ

Barbaros Yerleşim Alanı (Bizanthe), Tekirdağ’ın güneybatısında ve Tekirdağ-Kumbağ yolu üzerindedir. Merkeze 10 kilometre mesafededir. Antik Dönem'de küçük bir sahil kenti olan Bizanthe’nin adı sonradan Panion ve Panidos olarak değişmiş, günümüzde Barbaros olmuştur. Antik yerleşim alanı bugün yeni belde yerleşmesinin altındadır. Barbaros Beldesi sahilinde, mezarlık ve madenler mevkilerinde kültürel varlıkların izlerini saptamak mümkündür. Barbaros Beldesi'nden Tekirdağ Müzesi'ne getirilen ilk eserler, İ.Ö. 4'üncü yüzyıla tarihlenen, yüksek kabartmalı süvarili mermer stel ile Grekçe yazıtlardır.

Beldenin batısında bulunan mezarlık alanın güneyinde, 2006 yılında yapılan kazılar sonucunda, 13'üncü yüzyıla tarihlenen bir kilisenin varlığı belgelenmiştir. Ayrıca kazı çalışmalarında sahil kesiminde görülen surların batıya doğru devam eden bölümleri bulunmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda Antik Bizanthe kentinin Geç Roma ve Bizans dönemlerinde yayılım alanları tespit edilmiştir. Barbaros Madenler Mevkii, İ.Ö. 5'inci yüzyılın siyah boyalı, perdahlı seramiğin bolca görüldüğü bir alandır.

Kaynak: Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tekirdağ Gezilecek Yerler

Antik Kent
Kültür Turizmi
Süleymanpaşa İlçesi'ne bağlı Barbaros -Kumbağ yolu üzerinde bulunan alana merkez otogardan kalkan Kumbağ dolmuşları ile ulaşmak mümkündür.
Barbaros-Kumbağ Yolu Üzeri / Süleymanpaşa /TEKİRDAĞ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6576    Eklenme Tarihi : 16 Nisan 2020 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Ekim 2020 Çarşamba