­ VELİMEŞE BOZASI | Kültür Portalı

Velimeşe Bozası - Tekirdağ

93 harbinden sonra Velimeşe’ye yerleşen göçmenlerden biri olan Üzeyir Çavuş boza ustalığıyla bu işin bugünlere ulaşmasına sebep olan en önemli şahsiyettir. Üzeyir Çavuş ölünce işi oğlu Topal Hafız devralmıştır. Topal Hafız da yanında yetiştirdiği 4 çırakla bozanın bugünlere taşınmasında önemli bir rol oynamıştır. Boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Velimeşe bozasının eşsiz lezzeti; darı, mısır unu, su ve şekere boza ustalarımızın maharetlerini katmalarıyla elde edilir.

"Velimeşe Bozası" coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanmasının ardından 13 Nisan 2021 tarihinde tescile hak kazanmış olup Velimeşe Bozası ile birlikte ilimize ait 6. coğrafi işaretli ürün olarak listeye kaydedilmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 2532    Eklenme Tarihi : 13 Kasım 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Temmuz 2021 Salı