­ ULU CAMİ | Kültür Portalı

Ulu Cami - Tokat

İlk olarak Danişmendliler Dönemi'nde XIII. yüzyılda yapılmış, 1679 yılında Avcı Mehmed zamanında tamamen yenilenmiştir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Doğu ve batı yönünde iki adet son cemaat yeri bulunmaktadır. Bu özelliği ile Anadolu’da tektir. Her iki tarafta da devşirme sütun ve sütun başlıkları kullanılmıştır. Güneydoğu köşesindeki taşa oyulmuş, kuş evi Anadolu’da nadir olarak görülür. Caminin harimi ahşap tavan ile örtülmüştür. Tavana kırmızı ve yeşil renklerin hakim olduğu fonlar arasında yalancı kündekari tekniğiyle yapılmış kare tavan göbeğinin üzeri altın yaldız ve kalem işi bitkisel bezemelerle süslenmiştir. Ahşap tavanı taşıyan ayak ve kemerlerin üzeri dönemin süsleme özelliklerine uygun olarak Rumi motifli kalem işleriyle süslenmiştir.

Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Tokat Gezilecek Yerler

Merkezde yer almaktadır.
Camii- Kebir Mahallesi TOKAT/MERKEZ
0 (356) 214 82 52

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 18061    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Nisan 2021 Perşembe