­ GEÇTİ GEÇTİ KİM GEÇTİ | Kültür Portalı

Geçti Geçti Kim Geçti - Tokat

Oyun

Oyuncular önce kendi aralarında bir ebe seçerler. Oyuncularından biri yüksek bir yere oturur. Ebe de bu oyuncunun yanına oturarak, başını kucağına koyar. Bu oyuncu ebenin gözlerini kapatır. Diğer oyuncular birer birer ebenin arkasından geçerler. Ebenin gözlerini kapatan oyuncu ebeye kimin geçtiğini sorar:

-Geçti geçti kim geçti? Ebe oyunculardan birinin ismini söyler. İlk geçen oyuncunun ismini bilirse ebe değişir. İsmi bilinen ebe olur. Bilemezse diğer oyuncular da birer birer ebenin arkasından geçerler. Ebenin bildiği oyuncular bir tarafa, bilemedikleri diğer tarafa toplanırlar. Bildikleri kendi aralarında birbirlerine takma isimler verirler. (şeker, lokum,helva vb.) Ebeye ‘şeker mi, Lokum mu? Helva mı? Diye sorarlar. Ebe hangi ismi söylerse o ismi alan oyuncu ebe olur. Eğer ebe arkasından geçen oyuncuların hiçbirini bilemezse oyuncular ‘pırr’ diye bağrışarak kaçıp aklanırlar. Ebenin gözlerini kapatan oyuncu ebeyi bırakır ve şöyle sorar; -Mehmet’i nerden istersin? Ebe Mehmet adlı oyuncunun saklandığı yeri doğru tahmin ederse o oyuncu ebe olur, edemezse o oyuncu saklandığı yerden ‘pırr’ diyerek çıkar. Sonra ebeye diğer oyuncuların nerede olduğu sorulur. Ebenin saklandıkları yeri bilemediği oyuncular, saklandıkları yerden aynı şekilde çıkarlar. Bu oyunculara ‘adı yok’ denir. Adı yok durumunda olan oyuncular ebelikten kurtulmuş olurlar. Eğer ebenin yerini bildiği oyuncu sayısı birden fazla olursa bu oyuncular aralarında birbirlerine isim verirler, ebe isimlerden birini söyler. İsmi söylenen oyuncu ebe olur ve oyun yeniden başlar.

Görüntülenme Sayısı : 382    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Kasım 2022 Pazartesi