­ OMUZ HALAYI | Kültür Portalı

Omuz Halayı - Tokat

Halk Oyunları

Tokat ağırlaması içinde oynanmakta olan bu oyun yöre insanının, her işinde kendisine yardımcı olan, kadınlarına vermiş olduğu değeri ve onu baştacı etmesini ifade etmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün de kadınlarımız için söylediği; “Kahraman Türk Kadını Sen Yerlerde Değil Omuzlarımız Üstünde Göklere Kadar Yükselmeye Layıksın” sözleriyle ne kadar örtüştüğü de ortadadır.

Eskiden gelin, gelin alıcılarla birlikte baba evinden atlara bindirilerek getirilir, damat evine geldiği zaman onları karşılayanlar bir yandan oyunlarını oynarken bir yandan da çömelerek at üzerindeki kadınları, gelini omuzlarına alırlar, hep birlikte oyun oynadıktan sonra yere indirirlerdi. Kadın ve erkeğiyle her işte bir olan ve yardımlaşan yöre insanı omuz halayını düşmana karşı büyük görünmek, omuz omuza basarak yücelmeyi, erişemeyeceği hiçbir noktanın olmaması ve kazanılan zaferin sevinç ifadesi olarak da yorumlanmaktadır. Oyun, yöremizde halen sevilerek oynanan oyunlarımızdandır.

Görüntülenme Sayısı : 7045    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2020 Salı