­ TOKAT YAZMASI | Kültür Portalı

Tokat Yazması - Tokat

El Sanatları

Tokat İli, Orta Anadolu'da 1300'lerden beri sürdürülen yazmacılığın merkezi haline gelmiştir. En güzel örneklerini 16 ve 17'nci yüzyıllarda veren kent yazmacılığı, ününü günümüzde de devam ettirmektedir. Tokat'taki yazmacılığın en önemli özelliği elvan baskı denilen çok renkli oluşudur. Elvan yazmalarındaki siyah yaldız, motiflerin dış çizgilerinde kullanılır. Şehir merkezinde bulunan ve "Yazmacılar Hanı" olarak da bilinen tarihi Gazioğlu Hanı'nda çok eski tarihlerden bu yana faaliyet gösteren yazmacılar, bugün şehir çıkışındaki küçük sanayi sitesi karşısında yapılan Yazmacılar Sitesi'nde Tokat yazmacılığını geleneksel ve güncel tekstil ürünleri olarak sürdürmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 5582    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Ekim 2020 Cuma