­ AKDEĞİRMEN CAMİİ | Kültür Portalı

Akdeğirmen Camii - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkez Akdeğirmen Mahallesinde yer alan caminin giriş kapısında bulunan bir levha üzerine günümüz Türkçesiyle yazılmış kitabede, H.1205(M.1791) yılında, Müftü Katipzâde Mahmut Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Son cemaat yerinde bulunan iki adet şamdan üzerinde ise H.1104(M.1693) ve H.1112(M.1700) tarihleriyle bu şamdanların Hacı Yahya ve Hacı Ali kızı Safiye tarafından Akdeğirmen Camisine vakfedildiği yazmaktadır. Cami kapısı üzerindeki levhada belirtilen tarihin, şamdanlar üzerindeki tarihlerden daha geç oluşu, aynı yerde aynı isimle başka bir caminin bulunduğu ve onun yerine bugün görülen yapının inşa edilmiş olabileceğini akla getirmektedir. Güneyde kare planlı, pandantif geçişli kubbeyle örtülü harim, kuzeyine enlemesine dikdörtgen planlı, beşik tonoz örtülü bir bölüm eklenerek genişletilmiştir. Yapının kuzey cephesine daha sonraki bir dönemde üç bölümlü son cemaat yeri ilave edilmiştir. Harimin kare planlı bölümünü örten kubbe sekizgen bir kasnak üzerine oturmaktadır ve dıştan geniş saçaklı konik külahla kapatılmıştır. Kuzeydoğu köşede, çatı üzerinde yükselen ahşap minare, kısa gövdeli ve tek şerefelidir. Taş temel üzerine ahşap karkas arası kerpiç malzemeyle inşa edilmiş caminin pandantif ve kubbe yüzeylerine kalemişi tekniğinde bitkisel bezemeler yapılmıştır (Gündoğdu V.D,2006).