­ BEDESTEN | Kültür Portalı

Bedesten - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Bedesten.
Yapılan Onarımlar Restorasyon çalışmaları sonucu müze olarak kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi Sulu Sokak'ta yer alan bedesten, Yağıbasan Medresesi'nin kuzeyindedir. İnşa tarihini veren bir kitabesi bulunmayan yapı, mimari özellikleriyle 15.yy sonlarına tarihlenmektedir. Yapı, ortada yer alan bedesten, doğu ve batı cephelerindeki arasta birimleriyle birlikte toplam üç hacimden oluşmuştur. Bedesten bölümü dört çift payeyle dokuz birime ayrılmış ve herbirinin üzeri kubbeyle örtülmüştür. Kuzey yönde cephenin heriki yanında, hem bedestene hem de dışarıya birer kapıyla açılan beşik tonoz örtülü birimler bulunmaktadır. Kuzey ve güney cephelerde yer alan kapılarla girilen bedesten, dört cephesine yerleştirilmiş pencerelerle aydınlatılmaktadır. Bedestenin doğu ve batı cephelerine bitişik olarak yerleştirilmiş arastalar, bedesten duvarlarından daha alçak tutulmuşlardır. Karşılıklı yirmi dükkandan oluşan arastaların hem bedestene hem de dışarıya açılan birer kapısı bulunmaktadır. Arasta birimlerinin orta kısmında, dua kubbesi şeklinde küçük birer kubbeye yer verilmiştir. Moloz taş ve tuğla malzemeyle inşa edilmiş Tokat Bedesteni'nde, kemerler ve üst örtüde tamamen tuğla kullanılmıştır (Cezar, 1985; Gündoğdu V.D,2006).
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 08.09.1978 / A-1273

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1777    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Nisan 2014 Çarşamba