­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kamili Sokak ile Temişoğlu Sokağın kesiştiği köşede yer alan, bodrum üzerine zemin+bir katlı köşe yapısıdır. Yapıya; Kamili Sokağa bakan ön cephede, zemin katın ortasında, cepheden içerde tutulmuş, birkaç basamakla çıkılan, aydınlatma pencereli çift kanatlı kapıyla girilmektedir. Zemin kat ön cephede, kapının iki yanındaki bölümlerin pencereleri geniş dikdörgen pencerelere dönüştürülmüştür. Birinci kat, ortada üçgen alınlıklı tek düz çıkmanın yer aldığı cephe düzenlemesine sahiptir. Çıkma ön yüzünde ve cephenin iki yan bölümlerindeki pencereler geniletilerek değiştirilmiştir. Yapının, yan sokaktan, zemin katın ortasındaki tek kanatlı kapıyla da ikinci bir girişi bulunmaktadır. Kapının iki yanında geniş dikdörtgen pencereler, kapının üzerinde küçük dikdörtgen bir pencere yer almaktadır. Çıkma bulunmayan birinci katta, orta bölümde kare küçük iki pencere, yan bölümlerde geniş dikdörtgen pencereler görülmektedir. Kırma çatı alaturka kiremitle örtülmüş, geniş saçak altları ahşapla kaplanmıştır. Yapıya giriş, çift kanatlı ahşap bir kapıdan sağlanmaktadır. Cephe sistematik düzenlidir. Çift kanatlı olan pencereler ahşap çerçevelidir. Çatı alaturka kiremitli olup, kırma çatılıdır.Cephede üçgen alınlık bulunmaktadır. Alınlık altında iki yılan motifi yer almaktadır. Köşelerde ve katlar arasında ahşap silmeler vardır.